Om oss

Velkommen til faggruppen for manuellterapi .

Manuellterapi som fagfelt innen fysioterapien i Norge har blitt utviklet gjennom faggruppen, som er den eldste i Norsk Fysioterapeutforbund. Vi samler manuellterapeuter, manuellterapistudenter og fysioterapeuter med interesse for muskel- og skjelettlidelser. Faggruppen er Norges eneste medlem av IFOMPT, undergruppen for manuellterapi og muskelskjelettfysioterapi i World Physiotherapy.

Manuellterapi som fagfelt innen fysioterapi i Norge ble startet og utviklet av faggruppen, som siden 1957 har hatt ansvar for videreutdanning, godkjenning og kompetansekrav for manuellterapeuter i samarbeid med Norsk Fysioterapeutforbund (NFF). Faggruppen er det naturlige samlingsstedet for manuellterapeuter, manuellterapistudenter og fysioterapeuter med kompetanse og interesse for muskel- og skjelettlidelser innen NFF.

Faggruppen promoterer manuellterapeutenes kompetanse og rolle i det norske helsevesenet, og jobber for at rettighetene deres blir mer kjent og håndhevet til pasientenes beste. Vi arbeider også for å sikre manuellterapeutenes inntekts- og takstutvikling, samt kompensasjon for rettighetsansvar.

Vi stimulerer til videreutvikling av fysioterapitjenester og formidling av oppdatert kunnskap innen muskel- og skjelettfeltet. Faggruppen ivaretar medlemmenes faglige og fagpolitiske interesser og er aktive i den helsepolitiske debatten om muskel- og skjeletthelse. Vi er også en pålitelig leverandør av faglige kurs og etterutdanningstilbud innen manuellterapi og muskel- og skjelettlidelser.

Vi overvåker kontinuerlig manuellterapiutdanningen ved Universitetet i Bergen for å sikre at studieplanen oppfyller IFOMPTs utdanningsstandard. En forutsetning for å være fullverdig medlem av IFOMPT er å ha en utdanning som oppfyller disse kravene.

Alt dette gjør vi med støtte fra NFF og gjennom gode relasjoner og nært samarbeid med NFF sentralt, samt de øvrige faggruppene og leddene i NFF. Vi arbeider også for å øke kompetansen til tillitsvalgte og ressurspersoner i faggruppen.

I tillegg til faggruppens styre har vi en gruppe med kursledere som utvikler og holder NFFs grunnkurs i utredning og behandling av muskel- og skjelettlidelser for fysioterapeuter. Vi har også et eget kurs- og fagutvalg som arrangerer seminarer, kurs og webinarer, samt en egen IFOMPT-gruppe som forvalter kontakten med det internasjonale nettverket og oppgaver knyttet til vårt medlemskap.

Følg oss på sosiale medier: Facebook og Instagram 

Manuellterapi er en klinisk videreutdanning på masternivå for fysioterapeuter som spesialiserer seg på muskel- og skjelettlidelser. Manuellterapeuter har omfattende klinisk kompetanse til å utrede, diagnostisere, behandle, følge opp og forebygge sykdommer hos pasienter. I mange land kalles denne spesialiseringen musculoskeletal physiotherapy. Fysioterapeuter med godkjent utdanning i manuellterapi eller tilsvarende har fått tittelen manuellterapeut, og fra 1. januar 2023 har de fått egen autorisasjon.

Manuellterapeuter er den eneste gruppen blant fysioterapeuter som har rettigheter tilsvarende legers innen muskel- og skjelettlidelser. Dette innebærer at de kan:
– sykemelde pasienter (inntil 12 uker)*
– henvise pasienter til spesialisthelsetjenesten**
– rekvirere radiologiske undersøkelser, som røntgen og MR***

Med disse rettighetene er manuellterapeuter primærkontakter for pasienter med muskel- og skjelettplager. Rollen som primærkontakt krever avansert klinisk vurderings-, beslutnings- og handlingskompetanse, samt evne til å etablere trygge relasjoner og god samhandling med pasienter, pårørende og samarbeidspartnere. Dette sikres gjennom utdanning med stor praksisnærhet. Under utdanningen får manuellterapeuter omfattende praksis i primærhelsetjenesten ved etablerte klinikker under veiledning av universitetsgodkjente veiledere, med minst 1500 autentiske pasientkonsultasjoner. Praksisen legger til rette for kontinuerlig veiledning og erfaring med ulike deler av helsetjenesten hvor manuellterapeuter kan ha sitt virke.

Manuellterapeuter har et utvidet ansvar for pasienter i alle aldre med muskel- og skjelettrelaterte utfordringer og sykdommer. Utdanningen bygger videre på kunnskapsbasert fysioterapi og gir avansert klinisk kompetanse for å håndtere akutte, kortvarige og langvarige muskel- og skjelettplager. Manuellterapeuter har også inngående kompetanse på komorbiditet og sammensatte tilstander i relasjon til muskel- og skjelettplager.

De har også avansert behandlings- og rehabiliteringskompetanse, og analyserer, velger og tilpasser tiltak og behandlingsforløp basert på forskningskunnskap, prognose, pasientens behov, risiko, bivirkninger og kost-nytte. Dette inkluderer avansert kunnskap om fysikalske behandlingsformer, samt om farmakologiske og kirurgiske alternativer relatert til muskel- og skjelettlidelser.

De fleste manuellterapeuter jobber med kommunale driftsavtaler på klinikker, men mange arbeider også i spesialisthelsetjenesten, privat praksis, ved utdanningsinstitusjoner og innen toppidrett.

 

* Forskrift om unntak fra vilkåret om legeerklæring når kiropraktorer og manuellterapeuter dokumenterer arbeidsuførheten med erklæring
** Forskrift om godtgjørelse for å yte poliklinisk helsehjelp i spesialisthelsetjenesten (poliklinikkforskriften)
*** Forskrift om stønad til dekning av utgifter til undersøkelse og behandling i private medisinske laboratorie- og røntgenvirksomheter

Å være medlem av faggruppen for manuellterapi gir mange fordeler for manuellterapeuter. Her er noen av grunnene til hvorfor medlemskap kan være verdifullt:

1. **Faglig utvikling**: Faggruppen tilbyr kurs, seminarer og faglige oppdateringer som hjelper med å holde kunnskapen oppdatert. Dette er spesielt viktig innen manuellterapi, hvor det er avgjørende å være kjent med de nyeste behandlingsmetodene og forskningen.

2. **Profesjonelt fellesskap**: Som medlem får man tilgang til et nettverk av andre manuellterapeuter, noe som gir muligheter for erfaringsutveksling og samarbeid. Dette fellesskapet kan bidra til å løse faglige utfordringer og øke kvaliteten på behandlingen man gir.

3. **Politisk påvirkning**: Faggruppen jobber for manuellterapeutenes interesser på et nasjonalt nivå, både når det gjelder helsepolitikk, rammevilkår og utdanning. Som medlem får man mulighet til å påvirke fagets utvikling og de rammebetingelser som påvirker yrkesutøvelsen.

4. **Faglig støtte**: Medlemmene får tilgang til veiledning og støtte i vanskelige faglige situasjoner. Faggruppen kan også hjelpe med råd knyttet til praksis, pasientbehandling eller administrative spørsmål.

5. **Tilgang til ressurser**: Medlemskap gir tilgang til faglig materiale, forskningsartikler og verktøy som kan være nyttige i praksis. Dette gir bedre grunnlag for å kunne gi evidensbasert behandling.

6. **Kvalitetssikring**: Å være en del av en faggruppe sikrer at man holder seg til høye standarder og følger anbefalte retningslinjer. Det viser også pasientene at terapeuten er engasjert i kontinuerlig utvikling og kvalitetssikring av sin praksis.

7. **Synlighet og markedsføring**: Faggruppen kan bidra til økt synlighet for medlemmene, gjennom informasjon til pasienter og arbeidsgivere om hva manuellterapi er og hvilke fordeler det har. Dette kan gjøre det lettere for medlemmene å tiltrekke seg pasienter.

8. **Rabattordninger**: Medlemskap i faggruppen kan også gi tilgang til økonomiske fordeler, som rabatter på kurs, konferanser og faglitteratur.

Medlemskap i faggruppen for manuellterapi er en investering i både faglig utvikling, kvalitet på tjenestene man gir, og i yrkesfellesskapet, som kan bidra til en trygg og givende karriere som manuellterapeut.

IFOMPT er en internasjonal organisasjon og en faggruppe under Verdens Fysioterapeutorganisasjon (WCPT/World Physiotherapy). IFOMPT står for «»International Federation of Manual and Musculoskeletal Physical Therapists» og dannes av faggrupper av manuellterapeuter / musculoskeletal physiotherapists som er godkjent i sin nasjonale fysioterapiorganisasjon som må være medlem av WCPT. Bare Norsk Fysioterapeutforbund er og kan være norsk medlem i WCPT, og bare faggruppen for manuellterapi er og kan være norsk medlem i IFOMPT.

Faggruppen for manuellterapi har vært fullværdig medlemsorganisasjon i IFOMPT siden den 1982. Freddy Kaltenborn var sentral og blant dem som tok initiativet til opprettelsen av IFOMPT i 1974. Norge har også hatt representant i presidentskapet i IFOMPT. Jan Erik Endresen var president i IFOMPT 1996-2000 og er æresmedlem av Faggruppen for manuellterapi.


IFOMPT’s visjon: «Worldwide promotion of excellence and unity in clinical and academic standards for manual/musculoskeletal physiotherapists.»
IFOMPT’s mål:

  • Promote and maintain the high standards of specialist education and clinical practice in manual/musculoskeletal physiotherapists.
  • Promote and facilitate evidence based practice and research amongst its members.
  • Communicate widely the purpose and level of the specialisation of manual/musculoskeletal physiotherapists amongst physiotherapists, other healthcare disciplines and the general public.
  • Work towards international unity/conformity of educational standards of practice amongst manual/musculoskeletal physiotherapists.
  • Communicate and collaborate effectively with individuals within the organisation and with other organisations.

Legg til din overskrift her

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Ut elit tellus, luctus nec ullamcorper mattis, pulvinar dapibus leo. Lorem ipsum dolor sit amet.

Skroll til toppen