Hvordan bli manuellterapeut

I Norge finnes det én utdanning i manuellterapi, nemlig **Klinisk masterstudium for fysioterapeuter i manuellterapi** ved Universitetet i Bergen (UiB). Denne masterutdanningen er et fulltidsstudie med oppstart annenhvert år, og neste opptak er høsten 2024 med oppstart i januar 2025. Studiet består av 2-ukers samlinger i Bergen og praksisplass, hvor studentene skal gjennomføre minst 1500 pasientkonsultasjoner under veiledning. I praksisperioden kan studentene også bruke manuellterapeutenes A8-takster.

Utdanningen spesialiserer fysioterapeuter i å undersøke og behandle pasienter med muskel- og skjelettplager. Studiet er tilrettelagt for fysioterapeuter som allerede har klinisk erfaring, og som ønsker å videreutvikle sine teoretiske kunnskaper og praktiske ferdigheter samt anvende vitenskapelig basert kunnskap som grunnlag for sin fagutøvelse.

For mer informasjon om utdanningen ved UiB, kan du se presentasjonen [her](https://www.uib.no/studier/MAMD-MANT#presentasjon), og studieplanen [her](https://www.uib.no/studier/MAMD-MANT/plan). Hvis du har spørsmål om utdanningen, kan du kontakte Tore Eland på e-post: tore@olsvikfysioterapi.no eller mobil: 970 44 387.

**Utdanning i utlandet** innen manuellterapi krever godkjenning fra Helsedirektoratet. Godkjenningen innebærer at utdanningen må ha et læringsutbytte tilsvarende manuellterapiutdanningen ved UiB. Utdanninger fra Australia og England har tradisjon for godkjenning i Norge, men det anbefales å undersøke og sammenligne læringsutbytter før du søker.

Etter fullført utdanning i utlandet, må man ha ett års veiledet praksis hos en godkjent manuellterapeut i Norge og bestå avsluttende praktisk prøve ved UiB. Obligatoriske kurs inkluderer:
– Kurs i differensialdiagnostikk og laboratorieanalyser for manuellterapeuter (UiB)
– Kurs i radiologi for manuellterapeuter (UiB)
– Kurs i trygdefaglige emner (UiO)

Etter å ha oppfylt alle kvalifikasjoner, kan man søke om autorisasjon som manuellterapeut. Se Helsedirektoratets sider [her](https://www.helsedirektoratet.no/tema/autorisasjon-og-spesialistutdanning/autorisasjon-og-lisens?path=16-1-naprapat-eueos-manuellterapeut-norge).

For spørsmål om studier i utlandet, kan du kontakte:
– **England**: Siv Høgvoll på e-post: siv@lierklinikken.no eller mobil: 977 89 251
– **Australia og andre land**: Per Olav Moberg Peersen på e-post: perolav@peersen.no eller mobil: 908 76 064

Skroll til toppen